Rookmelders verplicht in alle woningen vanaf 2020

5 gratis tips om uw woning in orde te maken

Waarom zijn rookmelders verplicht geworden?

Voordat we overgaan tot de vijf gratis tips vertellen we u graag waarom rookmelders verplicht zijn geworden voor alle woningen in Vlaanderen.

De reden is eenvoudig maar tragisch. Woningbranden zorgen in Vlaanderen voor tientallen slachtoffers per jaar. We spreken niet alleen over gewonden, maar ook over doden.

Veel ongevallen bij woningbranden kunnen voorkomen worden door middel van brandbeveiliging met een rookmelder. Zeker wanneer de brand ‘s nachts ontstaat, is de kans groot dat de bewoners niet op tijd voor de brand kunnen vluchten. Ook wanneer de bewoner niet thuis is heeft een brand nare gevolgen. Omdat hij of zij er immers niet is om de brandweer te alarmeren, zal de brand de woning verwoesten. Dit kan eenvoudig verholpen worden door een rookmelder die aangesloten is bij een meldkamer.

Omdat rookmelders zowel lichamelijke als materiële schade kunnen voorkomen, heeft de Vlaamse overheid ze verplicht gesteld. Laat u inspireren door onze vijf tips om uw woning zo snel mogelijk in orde te maken.

Rookmelders voorkomen ongelukken bij woningbranden

Tip 1: Plaats rookmelders in de hal en in slaapkamers

Rookmelders moeten zich op de juiste plek bevinden om goed te werken:

  • Plaats minimaal 1 rookmelder in de hal van elke bewoonde verdieping van de woning.
  • Plaats rookmelders in de slaapkamers, zodat u ook ‘s nachts gealarmeerd wordt bij brand.
  • In de keuken, badkamer en garage hangt u beter geen rookmelder, aangezien in deze ruimtes de kans op vals alarm groot is.

Rookmelders verplicht in alle woningen België 1

Tip 2: Hang de rookmelder bij voorkeur aan het plafond

De beste plek voor een rookmelder is aan het plafond. In het midden van het plafond is ideaal omdat rook een soort krulbeweging maakt, waardoor de hoeken niet als eerste bereikt worden.

Is het niet mogelijk om de rookmelder in het midden van het plafond te hangen, plaats hem dan op minstens dertig centimeter van de hoek.

Stof komt gemakkelijk in een rookmelder, hetgeen de reden is dat een rookmelder het best functioneert wanneer hij ondersteboven hangt. Lukt het niet om de rookmelder ondersteboven te hangen, dan is een rookmelder aan de muur natuurlijk altijd beter dan helemaal geen rookmelder. Hang hem in dat geval zo hoog mogelijk, maar minimaal vijftien centimeter van het plafond.

 

Rookmelders verplicht in alle woningen België 2

Tip 3: Sluit de rookmelders aan bij een meldkamer

Rookmelders zijn levensreddende apparaten, maar wanneer u slaapt en de rook en het vuur zijn sneller bij u dan het rookalarm u kan wekken, zijn de gevolgen alsnog rampzalig. Ook wanneer u niet thuis bent (en dat gebeurt ongetwijfeld vaak) hoort u het alarm niet en is uw woning verloren. Wist u dat de brandweer het vuur binnen twaalf minuten na het ontstaan van de brand onder controle moet hebben? Gebeurt dit niet, dan is de woning niet meer te redden.

Om al deze redenen is het aan te raden om de rookmelders in verbinding te stellen met een meldkamer. Bij een meldkamer houden professionals dag en nacht alle aangesloten alarmen in de gaten. Mocht er op eender welk moment een rookmelder afgaan, dan verwittigt de meldkamer de brandweer.

Het is overigens een misverstand dat aansluiting op een meldkamer duur is. Talloze beveiligingsbedrijven bieden voor particulieren betaalbare oplossingen aan.

Lees meer over aansluiting op een meldkamer >

 

 

 

Rookmelders verplicht in alle woningen België 3

Tip 4: Koop een rookmelder die voldoet aan alle wettelijke verplichtingen

U koopt al een rookmelder vanaf € 15 bij elektrowinkels en doe-het-zelfzaken. Vaak voldoen deze aan alle wettelijke verplichten, maar niet altijd. Koop de rookmelder alleen als je de labels CE en EN14604 op de verpakking ziet.

Overigens zal een rookmelder die door een beveiligingsbedrijf is geïnstalleerd altijd voldoen aan de wettelijke eisen. Deze oplossing is iets duurder dan wanneer je alles zelf doet, maar geeft u de garantie dat alles gebeurt zoals het hoort.

Rookmelders verplicht in alle woningen België 4

Tip 5: Onderhoud uw rookmelders goed

Zoals alle apparaten hebben ook rookmelders regelmatig onderhoud nodig. Veel werk is dat echter niet:

  • Maak de rookmelders minimaal één keer per maand schoon met een droog doekje;
  • Test hem elke eerste donderdag van de maand;
  • Houd ook de batterij in de gaten. Bij sommige rookmelders moet u af en toe de batterij vervangen. Hij zal een geluidssignaal geven wanneer dat het geval is. Sommige rookmelders zijn echter voorzien van een niet-vervangbare batterij die tien jaar meegaat. Die kosten iets meer, maar geven u de zekerheid dat u lange tijd niets hoeft te vervangen. Heeft u rookmelders die u op het elektriciteitsnet kan aansluiten, zorg dan dat deze voorzien zijn van een noodbatterij in geval van stroomonderbrekingen.

 

Rookmelders verplicht in alle woningen België 5

Wilt u worden gebeld door een adviseur?

Eén van onze raadgevers belt u tijdens kantooruren. Dit is gratis en vrijblijvend. U kan de adviseur eender welke vraag stellen over brandbeveiliging.

Gratis advies in 10 snelle stappen

Scutum Security