Belgische wetgeving voor camerabewaking

De Belgische wetgeving voorziet in duidelijke richtlijnen voor camerabewaking. Deze omvat enerzijds de wet op de plaatsing van bewakingscamera’s en anderzijds de verplichting tot kennisgeving.

De wetteksten zoals verschenen in het Belgisch Staatsblad kan u hier raadplegen:

 

Aangifte Privacycommissie

Iedereen die een camerabewakingssysteem plaatst moet hiervan aangifte doen bij de Commissie voor de Bescherming van de Persoonlijke Levenssfeer (PDF). Naargelang uw eigen situatie dienen meerdere aangiftes te worden uitgevoerd:

  • Algemeen: Aangifte dat er camerabewaking plaatsvindt;
  • Personeel: Aangifte van camerabewaking ten overstaan van personen werkzaam op de bewaakte plaats.

 

Opname in Arbeidsreglement

Zoals in de vorige paragraaf beschreven werd, bestaat een verplichte kennisgeving van bewakingscamera’s ten overstaan van tewerkgesteld personeel. Aan te raden is deze kennisgeving op te nemen in het arbeidsreglement. Klik hier om een door ons opgesteld voorbeeld te downloaden, welke u mag gebruiken voor uw eigen bedrijf:

  • Voor nieuwe aanwervingen zit dusdanig de clausule reeds in het arbeidsreglement verwerkt;
  • Voor personeel reeds in dienst voegt u een bijlage toe aan het reeds uitgereikte arbeidsreglement, steeds schriftelijk en met afgetekend ontvangstbewijs.

 

Pictogrammen

Het is verplicht om het volgende pictogram op uw terrein te communiceren wanneer u camerabewaking heeft:

Wettelijk verplicht pictogram camerabewaking

 

 

 

 

 

 

 

 

Verschillende formaten en materialen staan ter beschikking:

  • Vinyl sticker: Zelfklevend, formaat 100 x 150 mm of 200 x 300 mm
  • Polyprop plaat: Plastic plaat, formaat 200 x 300 mm of 400 x 600 mm
  • Aluminium plaat: Formaat 400 x 600 mm
  • Type Verkeersbord: Formaat 400 x 600 mm, leverbaar met paal en beugels

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen volgende types plaatsen:

Niet-besloten plaats: elke plaats waarvan de toegang niet wordt afgebakend door een onroerend bouwwerk (omheining, muur, …)

Besloten plaats: elke plaats waarvan de toegang wel wordt afgebakend door een onroerend bouwwerk. Hier wordt nog een onderscheid gemaakt in:

  • Publiek toegankelijk: bestemd voor gebruik door het publiek, waar diensten aan het publiek kunnen worden verstrekt (bv. winkel, …)
  • Niet publiek toegankelijk: uitsluitend bestemd voor gebruik door de gewoonlijke gebruikers (bewoners, personeel, …)

Als u niet zeker weet tot welke categorie een bepaalde plek behoort of als u verschillende soorten plaatsen controleert met éénzelfde camerasysteem, is het strengste regime van toepassing. Voor meer info kijkt u op belgium.be.

 

Welk formaat op welke plaats?

  • Niet-besloten plaats, zoals de openbare weg: Plaat 400 x 600 mm
  • Besloten plaats, publiek toegankelijk en niet afgebakend door onroerend bouwwerk, zoals de oprit van een parking: Plaat 400 x 600 mm
  • Besloten plaats, publiek toegankelijk, wel afgebakend door onroerend bouwwerk, zoals de toegangsdeur van een winkel: Plaat 200 x 300 mm / Sticker 200 x 300 mm
  • Niet publiek toegankelijk, zoals een privéwoning, magazijn van uw winkel, of de personeelsingang: Sticker 100 x 150 mm

 

Waar moet u een pictogram hangen?

Bij elke mogelijke toegang tot de plaats waar camerabewaking is geplaatst. Dit wil zeggen: aan de oprit van de parking, aan elke toegangsdeur, aan elke poort.

 

Wat als ik dit niet doe?

In dit geval riskeert u enerzijds dat uw beelden niet rechtsgeldig zijn en anderzijds dat u aangeklaagd wordt voor inbreuk op de privacy van personen die uw zaak betreden.

 

Wilt u gratis pictogrammen ontvangen?

Voor onze klanten stellen wij gratis pictogramstickers ter beschikking.

Neem contact op

Scutum Security